Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik een geldig energielabel heb?

Via zoek je energielabel kun je opzoeken of je een geldig energielabel hebt. Je ziet dan ook direct hoe lang je energielabel nog geldig is. Je kunt je energielabel ook downloaden via MijnOverheid. Kun je geen energielabel in de database vinden? Dan heb je geen geldig energielabel. Je kunt er dan één aanvragen via Erkende Energielabeladviseurs.

Kan iedereen mijn energielabel zien?

Ja, iedereen kan in de landelijke database zoeken naar energielabels. Dit label geeft de koper of huurder inzicht in de energiezuinigheid en energieprestatie van de woning. Soms kan het voor kopers handig zijn om de labels van verschillende huizen met elkaar te vergelijken. Het is niet voor iedereen zichtbaar op welke kenmerken het energielabel van jouw woning is gebaseerd. Ze zien dus alleen het label (A++++ t/m G).

Waarom moet ik voor het energielabel betalen?

Om het energielabel te krijgen, moet een energieadviseur bij jou langs komen om de woning te bekijken. Daarna voert de adviseur berekeningen uit om het juiste label aan de woning toe te kennen. Hiervoor betaal je de energieadviseur. Iedere energieadviseur mag zelf de prijs bepalen van het energielabel. Bij Erkende Energielabeladviseurs hanteren we altijd hetzelfde tarief. Welke adviseur je ook kiest, je betaalt altijd € 250 euro inclusief BTW.

Krijg ik een boete als ik geen energielabel heb?

Zodra je je woning wilt verhuren of verkopen, ben je verplicht een energielabel te hebben. Heb je die niet, dan kun je een boete van € 435 krijgen.

Ik ben het niet eens met mijn energielabel. Wat kan ik doen?

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuwe manier om het energielabel vast te stellen. Heb jij nog een energielabel van voor die datum? Dan kun je hier niet meer tegen in beroep gaan. De enige mogelijkheid is om dan een nieuw energielabel aan te vragen.

Heb je een energielabel dat na die datum is vastgesteld en ben je het er niet mee eens? Dan adviseren wij om allereerst contact op te nemen met de energieadviseur. Misschien kan de adviseur nog een keer langskomen of dingen verduidelijken. 

Kom je er niet uit met de energieleverancier? Dan kun je contact opnemen met de certificaathouder die het energielabel heeft geregistreerd. Die naam staat op het energielabel.

Waar staan de letter A++++ tot en met G voor op het label?

Weze letters geven aan hoe energiezuinig de woning is vergeleken met anderen soortgelijke woningen. Heb je een woning met A++++ label? Dan is je woning zeer zuinig. Een rood of oranje label (G of F) geeft aan dat het huis onzuinig is in vergelijking met soortelijke woningen.

Welke maatregelen kan ik nemen om mijn energielabel te verbeteren?

Samen met je energielabel, krijg je ook een lijst met maatregelen die je kunt nemen om de woning energiezuiniger te maken. Dat is per woning(type) verschillend. Je kunt denken aan het vervangen van enkel glas door HR++ glas, het isoleren van muren en daken, of het installeren van een warmtepomp en zonnepanelen.

Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen?

Ja, zodra je twee of meer energiebesparende maatregelen gaat uitvoeren, kun je subsidie krijgen. Je kunt energiebesparing ook meefinancieren in je hypotheek. Vraag je hypotheekadviseur naar de voorwaarden.

Hoe vind ik een goede energieadviseur?

Via Erkende Energielabeladviseurs kun je op zoek naar een energieadviseur bij jou in de buurt. Je betaalt altijd hetzelfde tarief van € 250. Dat bedrag is inclusief BTW. Alle adviseurs die bij ons zijn aangesloten zijn gecertificeerd. Ook hebben ze allemaal een bouwkundige achtergrond. 

Krijg ik ook een fysiek energielabel?

Van de energieadviseur krijg je een pdf van je energielabel en een rapport met de woningkenmerken en maatregelen die je kunt nemen om je woning energiezuiniger te maken. Je krijgt dus geen fysiek label. De energieadviseur registreert jouw label in de landelijke database. Daar kun je altijd je energielabel terugvinden. Via MijnOverheid kun je een pfd van je label downloaden.