Home Werkwijze Tarieven Aanvragen Links Enkel gecertificeerde energielabel adviseurs
Energielabels

Op zoek naar een erkende energielabeladviseur?

Erkende-Energielabeladviseurs.nl biedt diensten van gecertificeerde energielabeladviseurs voor een vast tarief van slechts 325 euro.

Onze werkwijze

Energielabel voor woningen

Europese richtlijn
Door een Europese richtlijn, moet er bij bouw, verkoop en verhuur van een gebouw of woning op het moment van transactie een energielabel (energieprestatiecertificaat) aanwezig zijn. Het energielabel is gebouwgebonden en geeft, op basis van een berekening, informatie over de hoeveelheid energie die bij gestandaardiseerd gebruik van dat gebouw nodig is. Het betreft gebouwgebonden energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling. Het energielabel is maximaal tien jaar geldig.

In een oogopslag is te zien hoe energiezuinig een gebouw is
De energieprestatie van het gebouw wordt weergegeven in een energie-index en in een gestandaardiseerde energieklasse (A t/m G en kleuren). Zeer energiezuinige gebouwen hebben een A en zijn heldergroen, zeer onzuinige panden hebben een G en zijn felrood. Dit is te vergelijken met de energielabels die in de witgoedsector worden gehanteerd (bijvoorbeeld bij koelkasten). Daarnaast geeft het energielabel bij bestaande bouw een lijstje met mogelijke maatregelen die de energieprestatie van het gebouw kunnen verbeteren. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Kwaliteit en certificering
Het energielabel is alleen verkrijgbaar bij een gecertificeerd bedrijf. Dat wil zeggen met een geldig NL/EPBD procescertificaat volgens de Nationale Beoordelingsrichtlijn BRL 9500. Onze energielabel is gecertificeerd voor alle onderdelen. Dit zijn de BRL9500/01 en BRL9500/02 (energielabel en -advies woningbouw) en de (BRL9500/03 en BRL9500/04 (energielabel en -advies utiliteit).

Onze energielabel adviseurs zijn BRL9500/01/02/03/04 gecertificeerd, maar ook alle adviseurs die wij inzetten voor de uitvoering van onderzoeken, zijn persoonlijk gediplomeerde energielabeladviseurs, die het CITO examen met goed gevolg hebben afgelegd. U kunt hen daarom ten alle tijde vragen om hun pasje, wat ze met zich dragen als bewijs van hun vakbekwaamheid.

Invloed op waarde van de woning?
Doordat nieuwe huurders/kopers meer op dit soort aspecten zullen letten, zal dit grote gevolgen kunnen hebben voor de woningmarkt. Goedkope woningen met een hoog energiegebruik zullen minder snel nieuwe huurders/kopers vinden. Voor de eigenaren van woningen betekent dit dat woningen goedkoper verhuurd / verkocht moeten worden of de eigenaren van deze woningen moeten eerst energiebesparende maatregelen uit laten voeren. Uiteindelijk zal deze maatregel van invloed zijn op de prijzen van woningen.