Onze werkwijze

Energielabel voor woningen

Wil jij je woning verkopen of verhuren? Dan heb je een energielabel nodig. Dat is verplicht. Heb je geen label? Dan kun je een flinke boete krijgen.

Europese richtlijn

De Europese Richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD) heeft het energielabel verplicht gesteld bij de verkoop of verhuur van een woning. In Nederland ben je daarom verplicht een energielabel te tonen als je je woning gaat verkopen of verhuren. Ook voor de oplevering van een gebouw is een energielabel verplicht.

Wat kun je met een energielabel?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig de woning is. Een huis met een goed energielabel is veel zuiniger dan een huis met een slecht label. Hoe beter het energielabel is, hoe minder energie je gebruikt. Het energielabel zegt ook vaak iets over hoe fijn en gezond je in de woning leeft. Een G-label is zeer onzuinig en een A-label met 4 plusjes is het zuinigst.

Inzicht in je energierekening

Het energielabel is meer dan alleen een letter en een kleur. Het label geeft inzicht in je energierekening. Op het energielabel staat een schatting van je energierekening voor laag, gemiddeld en hoog gebruik. Uiteraard heb je zelf ook invloed op de hoogte van je energielabel.

Inzicht in verbetermogelijkheden

Bij het energielabel krijg je een rapport. In dat rapport staat aangegeven welke maatregelen je kunt nemen om je woning energiezuiniger te maken. Als je twee of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren krijg je subsidie. Je kunt ook geld lenen via de Energiebespaarlening of extra hypotheekruimte reserveren voor energiebesparende maatregelen.

Gunstige financieringsvoorwaarden

Heeft de woning een goed energielabel? Dan kan dat je gunstige(re) financieringsvoorwaarden opleveren. Veel hypotheekverstrekkers kijken ook naar het energielabel. Bij een goed energielabel kun je soms een lagere rente krijgen.

Je verkoopt je woning sneller

Heb je een goed energielabel? Dan is de kans groot dat je je woning sneller en beter verkoopt. Potentiële kopers hebben steeds meer aandacht voor het energielabel. Het label wordt ook getoond in alle advertenties, zowel bij de makelaar als op Funda. Een duurzame woning verkoopt nu eenmaal beter.

In één oogopslag zien hoe energiezuinig een woning is

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig de woning is. Het zegt iets over de energieprestatie van de woning. Die prestatie wordt weergegeven in een energie-index. En die index is vertaald naar een model. Dat model kennen we inmiddels allemaal. Het gaat van A t/m G en van Groen naar Rood. Een energiezuinige woning heeft een groen label, waarbij A ++++ het allerbeste is. Een woning die totaal niet energiezuinig is heeft een rood G-label. Bij ieder energielabel krijg je ook een lijst met verbetermogelijkheden. Dat is handig. Koop je een woning met een G-label? Dan weet je direct welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen om een groen label te krijgen voor de woning.

Kwaliteit en certificering

Je kunt een energielabel alleen krijgen via een gecertificeerd bedrijf. Energieprestatie adviseurs moeten energielabels opstellen volgens de NTA8800-methode. Alle energieadviseurs die bij ons zijn aangesloten zijn gecertificeerd en werken volgens deze methode. Ook zijn al deze adviseurs aangesloten bij een bedrijf dat BRL9500 gecertificeerd is. Deze bedrijven zijn gecertificeerd voor alle onderdelen. Dit zijn de BRL9500/01 en BRL9500/02 (energielabel en -advies woningbouw) en de (BRL9500/03 en BRL9500/04 (energielabel en -advies utiliteit). Zo weet je zeker dat je altijd een geldig en goed energielabel krijgt. 

Invloed op waarde van de woning?

Woningen met een goed energielabel worden sneller en beter verkocht of verhuurd dan woningen met een slechter label. Woningkopers en huurders letten steeds meer op het energielabel bij de aankoop of huur van een woning. Heb je een woning met een slecht energielabel? Dan kan het zinvol zijn om eerst energiebesparende maatregelen toe te passen, voordat je de woning te koop of te huur zet. Met een beter energielabel vind je sneller kopers of huurders.